Ombouw van de Landcruiser tot Camper (-kenteken) - over valkuilen, de keuzes, handige tips etc.


We zijn begonnen met ons te oriënteren op een 4x4 auto die voldeed aan onze eisen.

  1. Het moest een Overlander worden voor zowel warme als koudere gebieden. Dus we wilden in de auto kunnen verblijven, slapen, koken etc.
  2. Betrouwbaar zijn. We zijn zelf niet echte sleutelaars en wilden graag een auto die in principe voldeed aan "starten is draaien maar".
  3. Een auto die onder de 3 ton zou blijven - bepakt - en niet te groot was om "alle kleine weggetjes" te kunnen nemen én waarbij je geen groot rijbewijs nodig hebt.
  4. De 4x4 moest een Low-gearing hebben en Sperr-differentieel.
  5. Omgebouwd kunnen worden tot Camper (zowel praktisch ivm punt 1 als ook belasting technisch).
Al rondvragende en oriënterend ook op Facebook bij de diverse sites (waaronder: Nederlandse Overlanders, Off-road vakanties, Overlanders Koop & Verkoop, Camper Techniek enz...) kwamen we uiteindelijk uit op een Toyota HZJ78 (Bush-Taxi).
Deze auto's zijn beresterk (4,2 Dieselmotor), betrouwbaar en niet al te groot.
Een no-nonsense auto, zonder electronica, boordcomputers e.d. die het af kunnen laten weten. Het bouwjaar was ook van belang omdat vanaf 2001 de voorvering een stuk beter was dan z'n voorgangers, bovendien zit daar een airco in.

Dit type is alleen erg slecht te verkrijgen, er is veel vraag naar en relatief weinig aanbod.
Er stond ook een mooie J78-er bij RV4WD van Rijk Verkerk. Een prima bedrijf, om de hoek én gespecialiseerd in Landcruisers. We werden hier heel hartelijk ontvangen en alles werd keurig doorgesproken.

Onze toekomstige Camper
Rv4wd heeft de auto om laten bouwen in Duitsland bij https://www.toms-fahrzeugtechnik.de/ door er een hefdak op te laten zetten en het geheel over te laten spuiten - de auto heeft nu een mooie Beige Zandkleur gekregen ipv wit. Het is daar écht super gedaan.
Daarna moet het interieur uitgezocht worden en geplaatst.
Er zijn heel wat camper bouwers op de markt maar die doen dit soort auto's meestal niet!
We heben verschillende bedrijven aangeschreven en er een aantal bezocht.

Uiteidelijk kwamen we uit bij "Rhino Adventure Camper" (FB) uit Harderwijk die op maat de inrichting verzorgt. Dit is een bedrijf dat, als je exact weet wat je wilt, het zo uitgevoerd wordt. De inrichting is er in gekomen maar we misten wel regelmatig het overleg en terugkoppeling. Van te voren kun je veel doorspreken, maar de praktijk bij inbouwen is soms wat weerbarstig. Als het dan qua maatvoering anders loopt dan verwacht je dat dáár even overleg over is zodat je zélf de keuzes kan maken om het wel of niet te doen... 

Voor het electrische gedeelte zijn we terecht gekomen bij een échte specialist die ook het inbouwen van interieur doet namelijk Bij Martin & Liz - Landreiziger Een Top bedrijf met kennis van zaken, goed en gedegen advies - een échte aanrader!
Ze hebben voor ons de 270gr Awning verzorgt en de gehele electrische inbouw en zonnepaneel. We kunnen zodoende geheel zonder kabel aansluiting - off-grid blijven ondanks de koel-vries combinatie in de camper. Niets is te gek of ze bedenken er wel iets voor of maken het passend.

Voor de verdere verbouw van onze Camper zijn we bij Arno van  4x4 Oostendorp uitgekomen in Cuijk. Ze hebben weet van de laatste ontwikkelingen, zijn accuraat, denken mee en geven een gedegen en onderbouwd advies. De vering van de auto is geheel aangepast op het nieuwere gewicht van de Camper. Bovendien werden we zonder blikken of blozen geholpen toen we in Frankrijk pech kregen met onze camper. Zij hielden contact met de alarmcentrale wat er wel of niet met de auto aan de hand was. Een bedrijf waar we wat aan hebben én op kunnen bouwen (ook al is het niet om de hoek voor ons).

Aandachtpunt bij de ombouw tot Camper is dat de RWD andere eisen stelt dan de belastingdienst.
M.a.w. de RWD kan wel een auto tot Camper typeren maar dat hoeft voor de belastingdienst dan nog niet zo te zijn!

I RDW: "De Regeling Voertuigen stelt de volgende eisen aan een kampeerwagen:

1. In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel zijn weg te halen.
2. Er moet een bed aanwezig zijn. Dit bed kunt u eventueel maken met behulp van de zitplaatsen.
3. Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
4. Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
5. Deze voorzieningen moeten vast in de woonafdeling zijn bevestigd."

II Belastingdienst:

"De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht.
De binnenruimte van uw kampeerauto moet voorzien zijn van:
minimaal 2 vaste zitplaatsen
Dit mogen draaibare zitplaatsen zijn voor de bestuurder en bijrijder.
een vaste tafel
De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen.
slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met behulp van de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
o bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed
o bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed
minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is."

De eisen van de RDW zijn soepeler maar op grond daarvan krijg je geen belastingvoordeel als aan de eisen van de belastingdienst niet voldaan worden.

Aanvullende informatie Belastingdienst mbt Afwijkende hoogte.

"Is de binnenruimte van uw kampeerauto niet minimaal 170 cm hoog, maar wel minimaal 130 cm hoog? Dan mag u de binnenruimte verhogen. Het dak moet dan zijn voorzien van een al dan niet uitklapbare, permanent aangebrachte gesloten dakconstructie waardoor de binnenruimte kan worden verhoogd tot minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 100 cm en een breedte van minimaal 90 cm. Dit mag alleen als de kampeerauto ook aan de overige inrichtingseisen voldoet.
Wanneer aan de binnenkant van de binnenruimte materialen zijn aangebracht tegen de wanden, de vloer of het plafond, wordt voor de beoordeling van de vraag of de binnenruimte voldoet aan de vereiste afmetingen uitgegaan van de verkleinde ruimte. Dat geldt zowel voor het blok van 170 x 200 x 90 cm als voor het blok van 130 x 200 x 90 cm."

Dit is een clausule waarmee er meer speelruimte is om een 4x4 toch als camper te laten bestempelen.

Aandachtpunt:
Mocht je je Camper daarna nogmaals verbouwen of anders inrichten: De belastingdienst geeft aan dat de Camper ten aller tijde aan die eisen moet blijven voldoen - bij controle door hen of door de politie e.d.

Onze auto is gekeurd als Camper en staat als zodanig ook bij de belastingdienst bekend. Aan de externe maatvoering van de originele auto is behalve een paar cm in de hoogte niets aan verandert.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten