Koken onderweg.

Koken onderweg

Tips, recepten, linkjes, foto's etc...


In verband met meestal beperkte ruimte onderweg proberen we alles, zowel qua koken als ook equipment multi-functioneel in te zetten.
Qua koken hebben we een aantal Basis-ingrediënten die we meestal standaard bij ons hebben:
 1. Olijfolie.
 2. Boter (échte)
 3. Bloem
 4. Gist (droge gist)
 5. Suiker
 6. Zout
 7. Peper
 8. Kruiden:
  1. Eigen mix van gerookte paprikapoeder 1/4 met ceyennepeper 1/4 en gewone paprikapoeder 1/2.
  2. Mix van kerriepoeder 3/4 met kurkuma 1/4
  3. Italiaanse kruiden. 
  4. Gyros-kruiden.
 9. Houdbare volle melk.
 10. Weetabix
 11. Uien
 12. Knoflook-bol
 13. Snelkokende Rijst & Macaroni
We koken het liefst met locale producten - groente en fruit uit het land waar we zijn op dat moment. Vaak heerlijk zongerijpt, gekocht op locale marktjes of aan de weg. Je kunt eindeloos variëren met bovenstaande lijst. De kruiden zijn soms lastig te verkrijgen daarom nemen we een basis mee, daarnaast kopen we natuurlijk ter plekke ook heerlijk geurende en onbekende kruiden om uit te proberen. Super om op een markt vers te kopen én te vragen naar combinaties van groente, vlees, fruit mét dat kruid.
Bij Van Beekum kun je trouwens hele fijne kruiden /-melanges bestellen die bovendien een stuk voordeliger zijn dan in een supermarkt ( https://www.vanbeekumspecerijen.nl/).

Wist je dat het erfelijk bepaald is of je verse Koriander naar een lekker kruid óf naar zeep vindt smaken?!

Vaak is het ook leuk om bij mensen thuis te eten naar aanleiding van ontmoetingen onderweg of in locale wegrestaurantjes en het liefst daar waar enkel locale mensen zitten te eten (weg van de drukke centra)!

Zelf sauzen maken zonder potjes en pakjes door een basis-roux te maken. Super eenvoudig en daarop met kruiden en vlees/vis/groente te variëren.
Basisrecept:
50 gr boter smelten en daarin 50 gram bloem laten garen (laten pruttelen onder voordurend roeren). Één eetlepel; boter is ongv. 12 gram en bloem is ± 8 gram.
Daarna ± 0,5 liter water/ bouillon  toevoegen tot de gewenste dikte bereikt is.
Kerriesaus - mix-kerrie toevoegen met de bloem.
Paprikasuas - mix-paprikapoeder toevoegen met de bloem.
etc.. etc..
Voor een soep ± 1 liter water/bouillon toevoegen.

We gebruiken graag de Cobb! Een prachtig apparaat waar je zowel op kunt grillen, wokken, koken, BBQ én we zetten onze Dutch Oven in.
Een mooie combinatie waarmee je alle kanten op kunt. Oók op plaatsen waar je geen open vuur mag gebruiken.


De Cobb gebruiken we met Briketten en NIET met de Cobb-stenen. Deze Cobb-stenen zijn erg prijzig, branden erg fel en lang waardoor je moeilijk de temperatuur kunt regelen.


De zogenaamde "DO" - Dutch Oven kun je ook gewoon boven een kampvuur hangen of met briketten er onder én er boven op leggen om zo een Oventje te creeën.
Erg handig daarbij is als richtlijn de App: "Dutch Oven" te gebruiken -die precies per type bereiding het aantal briketten boven én onder aangeeft.

Om verder te koken
Geen opmerkingen:

Een reactie posten